הסכם גירושין – צדדים שמתגרשים בהסכמה מגיעים לערכאה השיפוטית (בימ"ש או בית הדין, לפי העניין) עם הסכם גירושין שנערך, על פי רוב, ע"י עורך דין לגירושין.
גם כשצדדים מנהלים התדיינויות משפטיות, במקרים רבים, העניין מסתיים עם עריכתו של הסכם גירושין.
לרוב, הסכם גירושין מנוסח על ידי עורך דין המתמחה בתחום דיני המשפחה. האופציה החלופית להסכם גירושין – הינה שבית המשפט או בית הדין הרבני, לפי העניין, יכריעו בנושאים אשר מצויים במחלוקת ובהתאם להכרעות הללו יינתן פסק דין.
הסכם הגירושין הינו סגירה של כל העניינים הקשורים בין בני זוג לחיי הנישואין ולפקיעתן, לרבות נושא הקטינים, משמורת הקטינים, זמני שהייה/הסדרי שהות, מזונות ילדים, מדורם, נושא הממון, חלוקתו, חובות, רכוש, זכויות, חסכונות, פירוק שיתוף בנכסים, פירוק שיתוף בעסקים ועוד.
בכל מקרה, הסכם גירושין חייב לקבל את אישורו של בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני האזורי. ברגע שבו אושר הסכם הגירושין ע"י בית המשפט או בית הדין, הערכאה השיפוטית נותנת לו תוקף של פסק דין.
במקרה שבו מי מהצדדים אינו עומד באחת או יותר מהוראות הסכם הגירושין, העניין נחשב כהפרה של הסכם גירושין. הפרת סעיפי הסכם הגירושין נחשבת פשוט כמשמעו – להפרת פסק דין.
קיימות דוגמאות רבות להפרות של הסכם גירושין, לדוגמא, אי תשלום מזונות, אי קיום חלוקת רכוש על פי הוראותיו של הסכם הגירושין, אי חלוקת כספים/חובות, אי קיום הסדרי חלוקת השהייה עם הקטינים, אי פינוי דירת מגורים על פי הוראותיו של הסכם וכו'.
פתרונות האפשריים במקרה של הפרת הסכם גירושין
יש הבדלים בין נושאים שונים הקשורים להפרת הסכם גירושין. ההבדלים נעוצים בטיב ההפרה. להלן מספר דרכים להתמודדות עם הפרת הסכם גירושין:
הצד שהפר את פסק הדין עלול להיות חשוף בפני תביעות משפטיות, סעדים בהוצל"פ, תלונות במשטרה, והדבר עלול אף לחייבו בסופו של יום בהוצאות משפט ואף בפיצויים על נזקים, לרבות בהוצאות שכ"ט עו"ד ומע"מ.
חשוב לזכור שהפרת הסכם גירושין (שאושר וקיבל תוקף של פסק דין) כמוה כהפרת פסק דין והיא עלולה לגרור אחריה סנקציות קשות כלפי הצד המפר.