עילות לגירושין: בגידה, אי קיום יחסי מין
בפתח מאמר זה יצוין, כי בדין העברי, כל עוד קיימת הסכמה הדדית של בני הזוג להתגרש, ההליך יהיה פשוט וקצר. כלומר, על בני הזוג יהיה להגיש בקשה בהסכמה להתגרש ולאחר מכן יקבע להם מועד טקס מסירת הגט. אולם, לא כך הוא הדבר כאשר קיימת התנגדות של אחד מבני הזוג להתגרש. שכן, אז יהיה על הצד המעוניין בגירושין להוכיח את אחת מעילות הגירושין המוכרות בדין העברי כפי שיפורטו להלן.
עילות הגירושין כאמור נחלקות לשני סוגים: הסוג הראשון כולל בחובו עילות גירושין אובייקטיביות כגון מחלה ממנה סובל אחד מבני הזוג. והסוג השני כולל בחובו עילות גירושין סובייקטיביות כגון בגידה של אחד מבני הזוג.
עילות הגירושין המוכרות בדין העברי כאשר הבעל רוצה להתגרש
עילות גירושין אובייקטיביות:
- במידה והתגלה כי לאישה מומים ומחלות כגון, מחלת נפש אשר התפרצה בעקבות הריון ולידה או פגם באיבר מינה, שהבעל לא ידע עליהם טרם הנישואין.
- במידה ו- 10 שנים מיום הנישואין, האישה לא ילדה ילדים כתוצאה מעקרותה.
עילות גירושין סובייקטיביות:
- כאשר האישה גוררת את בעלה לעבור על דת משה. למשל, כאשר היא מקיימת איתו יחסים בתקופת נידה או מאכילה אותו באוכל לא כשר וכד'.
- כאשר האישה עוברת על הדת היהודית. למשל, כאשר היא עוברת על הרגלי ומנהגי הצניעות בכך שהיא מתחבקת בפומבי, כאשר היא מתחצפת לבעלה וכד'.
- כאשר האישה קיימה יחסי מין עם גבר אחר חוץ מבעלה וכאשר האישה זנתה תחת בעלה. יודגש כי עילה זו, מצריכה הוכחות מוצקות.
- כאשר האישה הודתה בכך שבגדה בבעלה. אולם, בגין עילה זו ישנם פוסקים החושבים כי לשם הכרה בעילה זו יש צורך בשני עדים כשירים.
יובהר כי, מקרה אונס של האישה לא יגרום לכך שהאישה תהיה אסורה על בעלה אולם במידה והאישה נשואה לכהן אזי היא תהיה אסורה עליו אפילו אם היא נאנסה.
עילות הגירושין המוכרות בדין העברי כאשר האישה רוצה להתגרש
עילות גירושין אובייקטיביות:
- במידה והתגלה כי לבעל מומים הלא מאפשרים לקיים עמו חיי אישות. אולם, במידה ומומים אלו היו קיימים עוד טרם הנישואין, יהיה על האישה להוכיח כי לא ידעה על כך מלפני הנישואין.
- במידה והבעל עקר ולא יכול להוליד ילדים לעולם. אולם, אם לאישה יש ילדים מגבר אחר, אז עילה זו לא תיחשב לה כעילה מספקת לגירושין.
- במידה והבעל לא יכול לקיים יחסי אישות עם אישתו בשל בעיית אין אונות. עילה זו מספיקה אפילו אם יש לאישה ילדים מאותו בעל ו/או מגבר אחר.
עילות גירושין סובייקטיביות:
- במידה והבעל מסרב לקיים יחסי מן עם אישתו הוא יחשב למורד והאישה תהא זכאית לדרוש ממנו גט פיטורין.
- במידה והבעל מסרב לתת מזונות לאישתו, אזי תהא לאישה זכאית לגט. אולם, באם הבעל לא משלם משום שאין באפשרותו לעשות כן, לא יחייבו אותו לתת גט, אלא אם כן האישה תשכנע את בית הדין כי מצוקתה מאוד גדולה וכי אין כלל סיכוי שמצב דברים זה ישתפר.
- במידה והבעל מתעלל באישתו לרבות העלבות, קללות, מכות ובגידות, תהא האישה זכאית לגט.
עילות המקנות זכות לשני הצדדים להתגרש
עילה עיקרית המקנה לשני הצדדים זכות להתגרש הנה נישואין אסורים. כאשר הנישואין אסורים ניתן יהיה לדרוש גט מבלי להוכיח כלל את העילות אשר מנינו לעיל ואף חמור מכך, בית הדין אף יכפה גירושין במצב כזה.
דוגמאות לנישואין הנחשבים לנישואין אסורים על פי הדין העברי:
- נישואים של אישה לגבר אשר איתו בגדה בבעלה.
- נישואין של גרושה לכהן.
- נישואין של בעל ואישה שהתגרשו והתחתנו עם אחרים ולאחר מכן רצו להתחתן שוב.
- נישואין בין גויה וכהן.
- נישואין של גבר ואישה אשר בעלה מת והיא לא קיבלה חליצה מאחיו.
חשוב לציין כי קיימים מספר כללים שכדאי לשמור עליהם בטרם עושים שימוש בעילות הגירושין כאשר מגישים תביעה לגירושין, להלן מספר דוגמאות:
- קיימות עילות הנחשבות לעילות גירושין, אולם כדאי להסתיר אותן על מנת למנוע נזקים עתידיים. למשל, אישה אשר תרצה בעתיד להתחתן עם הגבר עימו בגדה בבעלה, יהא עליה להסתיר עילה זו שכן במידה ותודה כי בגדה בבעלה עם אותו גבר, הרי שהיא תהא אסורה להתחתן איתו.
- חשוב לכלול כמה שיותר עילות בתביעת הגירושין כדי שאם אחת מהן לא תתקבל עדיין ישארו עילות נוספות.
- מיותר יהיה אף לציין כי אין לעשות שימוש גם בעילות סותרות. למשל, אישה שטוענת שבעלה סובל מאין אונות ומצד שני טוענת כי הוא בוגד בה עם אחרות, הרי שטענות אלו סותרות אחת את השניה.
- לא כדאי להשתמש בעילות אשר קל יהיה לסתור אותן, שכן אז הדבר יפגע באמינותו של הטוען טענות אלו.
ראשי » עילות לגירושין: בגידה, אי קיום יחסי מין