עקב שיעור הגירושין והנישואים האזרחיים, עריכת הסכמי ממון הפכה לתופעה שכיחה ביותר. מטרת עריכת ההסכמים הללו הנה, לנסות ולחסוך קונפליקטים עתידיים. שכן, מרבית הקונפליקטים המקשים על בני זוג בבואם לפרק את הקשר הנם קונפליקטים הקשורים ברכוש. כמו כן, הסכמים אלו נערכים כאשר מדובר בבני זוג אשר רוצים למסד את הקשר וקיים פער כלכלי גדול ביניהם, ולפיכך בן הזוג בעל הממון רוצה להגן על רכושו במידה ובעתיד יתגלעו מחלוקות ביניהם. כלומר, בן הזוג בעל הממון, מעוניין לשמר את מעמדו הכלכלי גם במקרה של גירושין.
כיום אומנם קיים חוק של יחסי ממון בין בני זוג, החל על בני זוג שנישאו לאחר 01/01/74 ומסדיר, למעשה, את היחסים הרכושיים ביניהם במידה ויחסיהם יעלו על שרטון. בהתאם לחוק עם סיומם של הנישואין כל אחד מבני הזוג יהא בעל מחצית הזכויות שנצברו לבני הזוג במהלך חייהם המשותפים.
לפיכך, במידה ובני זוג מעוניינים לחלק את רכושם, אם וכאשר יחסיהם יעלו על שרטון, בשונה מהקבוע בחוק כאמור, עליהם לערוך הסכם ממון שיסדיר את החלוקה באופן שישקף את רצונם, בבוא העת.
חשוב לדעת כי, הסכם ממון גובר, כמובן, על חלוקת הרכוש לפי חוק יחסי ממון.
בבואכם לערוך הסכם ממון עם בן זוגכם ישנם כמה נושאים שיש לשים עליהם את הדעת בטרם עריכת הסכם הממון:
הסכמי ממון אשר עורכים בטרם הנישואין מומלץ לעשות כאשר קיים פער כלכלי גדול מאוד בין הצדדים. למשל, כאשר הוריו של אחד מבני הזוג מתכוונים לרכוש דירה בעבור הזוג וכד'.
סיבה נוספת אשר בגינה מומלץ לערוך הסכמי ממון בטרם הנישואין היא כאשר מדובר, למשל, בנישואין שניים.
כאמור, הסכמי הממון, בד"כ נחתמים לפני הנישואין אולם ישנם הסכמים הנחתמים במהלך הנישואין או אפילו בסיומם.
לכן, לפני שחותמים על הסכמי ממון, יש לבדוק מראש, איזה רכוש היה למי מהצדדים בטרם נישאו, והאם יש בכוונתם מי מבני הזוג להכניס את הרכוש למכלול הרכוש המשותף או להשאירו מחוץ לאיזון.
לכן, בטרם החתימה על ההסכם נדרש גילוי מלא ותום לב של כל אחד מהצדדים על מנת שכל המידע ירשם ויכלל בהסכם כך שבבוא העת למשל, לא ימצא עצמו אחד מבני הזוג כמי שאחראי לחובות של בן זוגו בעקבות עסק שהיה לו או לחילופין לא ינודה מעסק משגשג שהמוניטין שלו "קפץ" רק לאחר הנישואין.
כאן המקום לציין כי הסכמי ממון יש לערוך בשיתוף עם עורך דין העוסק בתחום המשפחה על מנת שההסכם ישקף את כוונות הצדדים באופן שנכון וטוב לשניהם, שכן קיימת חשיבות רבה לניסוח ההסכם, במיוחד בכל מה שקשור לפרטים הקטנים, שיבואו לידי ביטוי בעריכת ההסכם.
אומנם נכון כי, הסכמי ממון הנם הסכמים משפטיים לכל דבר ועניין, אולם, חשוב מאוד לאשר את ההסכם שנחתם בין הצדדים בבית המשפט, על מנת שיהיה לו תוקף של פסק דין. שכן, ללא אישור ההסכם בבית המשפט הוא יהיה ההסכם נטול תוקף משפטי כמעט לחלוטין. זאת מאחר, והסכם שלא אושר על ידי בית המשפט, יוכל להעיד רק על כוונה שהיתה לצדדים, וללא תוקף של פסק דין לא ניתן יהיה לאוכפו בלשכת ההוצאה לפועל.
בראש ובראשונה ההסכם ידון בכל מה שקשור לגירושין כך שבעתיד סרבנות גט מטעם מי מהצדדים תימנע. כיצד? בהסכם ניתן לכלול סעיף אשר יקבע כי במידה ומי מהצדדים יסרב ליתן גט, יהא עליו, לשלם לבן זוגו השני סכום פיצוי אשר יקטין בצורה משמעותית את הכדאיות של בן הזוג הסרבן לתת גט. כמו כן, במידה ולבני הזוג יש ילדים משותפים, ההסכם אף ידון בעניין המשמורת, הסדרי השהות והמזונות שישולמו בעבור הילדים. לבסוף, ההסכם ידון בכל הקשור, לחלוקת הרכוש בין הצדדים.
רבים יאמרו כי עצם החתימה על ההסכם, מצדו של בן הזוג שהוא לא בעל הממון, מעידה על כוונותיו להינשא ממקום נקי וטהור. מכאן, שבן הזוג בעל הממון יכול בוודאות לדעת שבן הזוג שנישא אליו, לא נישא משיקולים כלכליים וכך החשש יופג.
כמו כן, כאשר מדובר בבני זוג, שהאחד תורם לקן המשפחתי והאחד מפתח את הקריירה שלו, אזי ההסכם ביניהם, יעגן את זכויותיו של בן הזוג אשר בזכותו יכל בן הזוג השני לפתח את הקריירה שלו.
דוגמא נוספת היכולה להוות יתרון לא קטן, בכל הקשור לעריכת הסכמי ממון, הנה, שהסכם מעין זה יכול למנוע סחיטה רכושית של אחד מבני הזוג, בעתיד, שתוביל לויתור על זכויות ולו רק בכדי להשתחרר מחבלי הנישואין. היינו, הסכם ממון ימנע מראש "מלחמות" ממושכות על חלוקת הרכוש.
גם כאשר מדובר בנישואין שניים, קיימת חשיבות גדולה וקיימים אף יתרונות רבים בעריכת הסכמי ממון. זאת מאחר ובנישואין שניים לכל אחד מבני הזוג כבר יש רכוש משלו אשר סביר להניח שבסופו של דבר יוריש לילדיו מנישואיו הראשונים ועל כן, במצב דברים זה עריכת הסכם ממון תימנע בעתיד פגיעה בזכויות של מי מילדי בני הזוג. לעניין חובות שנוצרו על ידי מי מבני הזוג, חשוב לציין, כי עריכת הסכם ממון, תימנע ותבטל את חובתו של אחד מבני הזוג לשאת גם הוא בחובות בן זוגו.
הסכמי ממון יש לערוך בכתב ולאשרם בבתי המשפט לענייני משפחה האו בבתי הדין הרבניים. אך יחד עם זאת הסכמים אשר נערכו לפני הנישואין ניתן לאשר גם אצל נוטריון אשא וידא כי בני הזוג חתמו עליו מתוך רצון חופשי.
הליך של אישור הסכם בבתי הדין או בבתי המשפט הנו הליך פשוט הכולל התייצבות אחת בבתי המשפט או בבתי הדין ותשלום אגרה בסך של 461 ₪.
חשוב לזכור כי, לפני החתימה על הסכם ממון יש לערוך השוואה בין ההסדרים שהגעתם אליהם במסגרת ההסכם לבין ההסדרים הקיימים בחוק.
כמו כן, כאמור, בעריכת ההסכם עצמו חשוב להיוועץ ו/או לשכור שירותיו של עורך דין הבקיא בתחום (עורך דין העוסק בענייני גירושין, ממון ודיני משפחה).