אחד הנושאים הטעונים ביותר בנושא גירושין הוא משמורת ילדים. במקרים רבים חל בין הצדדים המתגרשים מאבק לפיו האם עותרת למשמורת מלאה ואילו האב מעוניין מנגד במשמורת או במשמורת משותפת. נקודה זו טעונה ומורכבת שכן היא טומנת בחובה גם את נושא מזונות הקטינים.
במקרים שבהם יש הסכמה על טיב המשמורת וחלוקת זמני השהות עם הקטינים, הרי שניתן לקדם במקרים רבים הסכם גירושין ולסיים את הסאגה המשפטית.
שתי הערכאות להן יש את הסמכות לדון במשמורת ילדים הן בית המשפט לענייני שמפחה ובית הדין הרבני. גם כאן, כמו במקרים אחרים, יש חשיבות "למרוץ הסמכויות" ולצד אשר הקדים את האחר.
במקרה שבו לצורך הדוגמא הקדים אחד הצדדים את האחר, והגיש לבית הדין הרבני תביעת גירושין (כנה), הרי שעניין משמורת הקטינים כרוך מעצם טיבו וטבעו ובית הדין הרבני יהיה זה שידון בנושא משמורת הקטינים. במקרה שבו הקדים צד אחד את האחר והגיש תביעת משמורת קטינים לבית המשפט לענייני משפחה – הרי ששם יידון נושא הקטינים.
יש הבדל בערכאה השיפוטית מבחינת שיקולים ומאפיינים שונים. יש נושאים אשר בבית הדין הרבני יקבלו משנה תוקף ואילו בבית המשפט לענייני משפחה פחות. על פי רוב, ייקבעו מומחים על ידי הערכאה השיפוטית, בין אם עו"ס מטעם הרווחה או גורם פרטי אחר, לצורך הגשת המלצות בעניין משמורת הקטינים.
קיימים מקרים בהם הגדרת כותרת "המשמורת המשותפת" מהותית למי מהצדדים, וזאת מטעמים רבים. חלקם מהותיים וחלקם פסיכולוגיים.
את ההמלצה למשמורת משותפת או בלעדית למי מהצדדים על פי רוב תגיש המחלקה לשירותים חברתיים. על פי מינוי של הערכאה השיפוטית תיכנס עו"ס לסדרי דין אשר תגבש תסקיר והמלצות, ואלו יועברו לעיונה של אותה ערכאה שיפוטית.
כחלק מאותו מתח בנושא המשמורת בין ההורים, קיים נושא מהותי לא פחות, נושא הסדרי השהות או כפי הגדרתם במקרים רבים – חלוקת זמני שהות. חלוקת זמני השהות נעוצה בשיקולים רבים וביניהם, שיקולים של גילאי הקטינים, צרכי הקטינים, תפקודו של כל הורה, הדומיננטיות שלכל הורה בחיי הקטינים, שעות עבודתו של כל צד ועוד.
יש מקרים שבהם מי מההורים נאבק ממש בכדי לקבל זמן שהות גדולה יותר עם הקטינים, בין אם המדובר בזמני שהות עם לינה או בין המדובר בהסדרי שהות נרחבים, ויש מקרים בהם העניין לא מהותי למי מהצדדים כלל, וההיפך הוא הנכון, יש מקרים בהם צד מעדיף להיות עם ילדיו כמה שפחות (בין אם מסיבות תעסוקה או סיבות אחרות). כל מקרה לגופו.
בע"מ 919/15 אשר נפסק בשנת 2017 חולל מהפיכה בעולמם של המתגרשים. המהפכה היא שמגיל 6 ועד גיל 15 חל שינוי תפיסתי לגבי החבות במזונות וכל מקרה לנסיבותיו, אך על פי רוב השיקולים הדומיננטיים הם זמני השהות של כל אחד מהצדדים עם הקטינים והשתכרות כל אחד מהצדדים.
עניין זה מצד אחד יכול במידת מה לגרום לצדק יחסי ומהצד השני אף יכול אף להעצים את המאבקים המשפטיים, שכן יש במקרים מסוימים אינטרס גדול יותר לכל אחד מההורים להיאבק על זמן רב יותר עם הילדים – שכן יש לכך חשיבות כספית. תפיסה זו לטעמנו אינה נכונה. מן הראוי שלא יהיו מאבקים שמבוססים על אינטרסים כספיים כשמדובר בילדים.
מאז ומתמיד, הן במדינת ישראל והן בעולם כולו, טובת הילדים היא עניין מכריע. כשצדדים מעוניינים להביא מחלוקת בנושא קטינים לבית המשפט, השיקול העיקרי שיעמוד לנגד עיניה של הערכאה השיפוטית היא טובת הילדים. מעיקרון טובת הילדים ייגזר פסק הדין.
בצד כל מאבק משפטי או הסדר משפטי, בסופו של יום יש צורך גם לקיים את פסק הדין. על כל הורה למלא את תפקידו ולשהות עם הקטינים בזמן שנקבע לו על פי פסק הדין. הפרה של פסק הדין בעניין אי קיום הסדרי שהות יכולה להוביל למספר עילות משפטיות. הדבר יכול להתברר במסגרת תביעה לביזיון בית המשפט (על פי פקודת ביזיון בית המשפט) או לחילופין בדרך של העלאת דמי המזונות (במקרים מתאימים). יש מקרים בהם צד אשר לא מחזיר את הקטינים במועד שנקבע בפסק הדין יכול להיגרר אף למישור הפלילי.
נושא משמורת הילדים הוא אחד הנושאים המהותיים בתיקי גירושין ויש לו השפעה רבה על היכולת לסיים מהר את הליך הגירושין. חשוב מאוד לקבל ייעוץ משפטי מתאים מעורך דין הן לגבי נושא המשמורת, הן לגבי הסדרי הראייה/זמני השהות והן לגבי ההשלכות על מזונות הקטינים. בין אם הדרך שלכם היא להליך גישור ובין אם הדרך שלכם היא לתביעות משפטיות, בכל מקרה, מומלץ לקבל חוות דעת מתאימה בכדי להיות ערוכים ומוכנים לכל התרחישים.
במידה ואתם מעוניינים לקבל חוות דעת משפטית בנושא משמורת ילדים, משמורת משותפת, נסיעה לחו"ל עם ילדים, שינוי משמורת ילדים ועוד, אתם מוזמנים ליצור קשר עם עורך דין ערן עזרא. הייעוץ הראשוני ללא התחייבות.