במרבית המקרים ההחלטה להיפרד יכולה להיות של אחד מבני הזוג, אולם, לעיתים החלטה כזו יכולה להיות גם החלטה משותפת של בני הזוג ("גירושין בהסכמה"). בכל מקרה, מדובר בהחלטה מבין הקשות שעלינו לקחת בחיינו. לכן, חשוב מאוד שתהיו בטוחים ברצונכם להתגרש ושתרגישו שעשיתם מבחינתכם כל מה שיכולתם על מנת למנוע את הגירושין, מכיוון שלהתגרש תמיד אפשר. מרגע שהחלטתם להתגרש, המצב האולטימטיבי הוא לגבש הסכם גירושין הוגן וטוב לשני הצדדים ובכך לחסוך מלחמות וטרחות מיותרות אשר בסיומן (אם בכלל) צדדים רבים נפגעים. אולם, מקום שהגירושין הם בלתי נמנעים ויש צורך בהגשת תביעות, חשוב לדעת באיזה צעדים יש לנקוט, עוד טרם תחילת ההליכים.
בתחילת הליך הגירושין, הנכם עלולים למצוא עצמכם לא מוכנים לחלוטין. על כן, חשוב להפנים מספר עצות בסיסיות:
על מנת לקבל תמונה מלאה לגבי זכויותיך וחובותיך הנובעים מעצם הגירושין ועל מנת לבנות אסטרטגיית גירושין "אידיאלית" מומלץ לפנות לעורך דין העוסק בתחום דיני המשפחה. כמו כן, חשוב לציין כי, גם לאותם הזוגות, המעוניינים לסיים את מערכת היחסים בדרכי נועם ובהסכמה, מומלץ לפנות לסיוע של עורך דין הבקיא בתחום גירושין ודיני המשפחה, על מנת שזה יוכל לסייע להם להגיע להסכמות בעניינים הנובעים מעצם הגירושין. עורך דין טוב, יכול בהחלט, לייצג שני צדדים ולעזור להם לגבש הסכם הוגן וטוב ולגרום לסיום הנישואין בצורה מהירה, יעילה והכי פחות כואבת.
הייעוץ המשפטי יתייחס לנושאים כגון : מזונות אישה, מזונות ילדים, חלוקת הרכוש המשותף, פירוק שיתוף הדירה, משמורת ילדים, אלימות במשפחה, חובות משותפים, חברות ועסקים בבעלות משפחתית, הסדרי שהות של הילדים וכדומה.
חשוב לציין כי, מומלץ לשקול להגיע להסכם הוגן עם בן/בת הזוג, גם אחרי הגשת תביעות. משום שבהסכם ניתן להסדיר את כלל העניינים השנויים במחלוקת בצורה מהירה ויעילה לכל המעורבים. על כן הצע/י לבן/בת הזוג לפנות לגישור אשר בכל שלב של ההליך המשפטי עשוי לסיים את המחלוקות והמריבות ולאפשר לכם להישאר ביחסים תקינים (חשבו על ילדיכם המשותפים).
אמנם לא תמיד צריך להגיש תביעה לבית המשפט או לבית הדין הרבני מיד עם פרוץ סכסוך בין בני זוג. אולם, אם הינך חושש/ת כי בן/בת זוגך עומד/ת להגיש נגדך תביעה – עשה/י כל מאמץ להקדים אותו/ה. ככל שתקדימו את בן זוגכם בפתיחת הליכי גירושין – תהיה לכם השפעה רבה יותר על הצעדים והדרך בה יתנהלו הדברים. זאת מאחר וקיימת חשיבות רבה לשאלה מי מגיש תביעה קודם ולאיזו ערכאה. שכן, בן הזוג המגיש ראשון את תביעתו לא רק קובע באיזו ערכאה יתנהל דיון הגירושין, אלא גם קובע מה יהיה סדר היום. נכון שהגשת תביעות שלא לצורך עלולה לגרום להחמרת המצב, אך אי הגשת התביעות לערכאה הרצויה לך – עשויה להעמידך במצב שהוא פחות אידיאלי עבורך. בכל מקרה היוועצו בעורך דין על מנת לזכות ב"מרוץ הסמכויות".
חשוב מאוד לא לאפשר את הגדלת יתרת החובה בחשבון המשותף שלכם. זאת מכיוון שהחוב בחשבון המשותף שלכם, ממילא יתחלק בין שניכם. במקרים מסוימים נוהגים אחד מהצדדים, לבצע הברחת כספים, על מנת להפעיל לחץ על הצד השני. לכן, כבר מראש, פעלו במשנה תוקף של זהירות ופנו לבנק בו מתנהל ח-ן הבנק המשותף שלכם והורו לו לדרוש את הסכמת שני השותפים לחשבון בגין כל חיוב כספי. פעולה כזו תימנע הסתבכות כספית, לא רצויה.
האינפורמציה אותה עליכם לדלות, קשורה ברובה למצב הנכסים שלכם ושל בן/בת זוגכם. עם קבלת ההחלטה לפיה אין מנוס אלא להתגרש, מסמכים שיכולים להיות מהותיים לכם בהליכי הגירושין, עלולים להעלם באופן פתאומי. לכן, מותר ואף רצוי לחקור בתיקו/ה, בארנקו/ה ובמסמכיו של בן/בת הזוג. את/ה עשוי בדרך זו לגלות אינפורמציה חדשה, מפתיעה ולא ידועה על נכסים וחשבונות בנק של בן/בת הזוג אשר אותם הוא/היא טרחו להעלים ממך.
בהליך גירושין, שהנו בפירוש, הליך מתיש ומייגע, לעיתים, אחד מבני הזוג, במטרה להכביד על ההליך כולו, יעלים מהבית המשותף, חפצים שהם יקרי ערך, גם מבחינה כלכלית וגם מבחינה רגשית. על כן, את כל אותם החפצים שהם יקרי ערך בעבורכם, עדיף לשים במקום בו בן זוגכם לא יוכל להעלימם. העלמת חפצים יקרי ערך, לרב, נעשית על מנת ליצור קלף מיקוח ועל מנת לגרום לבן הזוג למצוקה נפשית, אשר בסופו של יום גורמת לבן הזוג "החלש" להיכנע לתכתיביו של בן הזוג "החזק". על מנת למנוע מצב כזה, הקפידו להוציא מהבית את כל החפצים שהם יקרי ערך עבורכם.
אל תקשיבו לעצות של חברים וקרובי משפחה. משום שכמו בכל תחום בחיים, גם בהליכי גירושין יש לבחון כל מקרה לגופו. כך שגם אם הנכם מכירים אדם או קרוב הרוצה בטובתכם ואשר עבר זה מכבר הליכי גירושין, לא בהכרח, האסטרטגיה שהיתה אידיאלית לגביו תהיה נכונה גם לגביכם. חשוב לציין כי, עצות לא נכונות עלולות להטעות ולגרום לנזק שהוא בלתי הפיך.
לאחר שהגעתם להחלטה כי, אין מנוס ופניכם מועדים לנקיטת צעדים להליכי גירושין, שימרו על חשאיות והימנעו מלשתף אנשים בפרטים אלו. זאת משום שקיים סיכוי סביר שבן/בת זוגך התקינו מכשיר הקלטה על הטלפון הביתי או על הטלפון הנייד שלכם. דעו כי הקלטה לא רצויה, יכולה לחבל בתוכניותיכם ואף לשמש ראיה בבית הדין הרבני ובבית המשפט לענייני משפחה. זכרו כי, גם המכרים הקרובים ביותר שלכם יכולים, בין אם במכוון ובין אם שלא במכוון, לספר לבן/בת הזוג שלכם, על תוכניותיכם לנקיטת צעדים משפטיים נגדם ובכך לסכל את כל התוכנית האסטרטגית שבניתם יחד עם עורך דינכם.
בכל מקרה אין לנקוט באלימות כנגד בן/בת הזוג, גם אם הליכי הגירושין קשים עד כאב, מתסכלים ומתישים. אסור לנקוט באלימות!!! בן זוג הנוקט באלימות יינתנו כנגדו סעדים אשר ירחיקו אותו מביתו למשך שלושה חודשים עד שנה. יתרה מכך, בן זוג הנוקט באלימות, עלול ברב המקרים, להיות מועמד לדין פלילי, סיטואציה אשר בהחלט יכולה לגרור אותו למצב, בו יוחלט, לכלוא אותו מאחורי סורג ובריח. לכן, חשוב מאוד, להימנע בכל מקרה מגישה אלימה ולפעול תחת המתכונת של שליטה עצמית. יחד עם זאת ולא פחות חשוב לציין, כי במידה וקיים חשש לאלימות נגדכם או נגד מי מילדיכם אל תהססו לפנות למשטרה או לכל מוסד אחר תומך.
ידוע לכל כי, למעשה, "הקורבנות" העיקריים של הליכי הגירושין הם הילדים. השתדלו מאוד לא להפוך את משבר הגירושין שלכם למשבר של ילדיכם. ככל שתמעיטו לשתף את ילדיכם בהליכים המתנהלים ביניכם, כך נזקם לטווח הרחוק יפחת, ובבוא העת כשיחליטו לבנות קן משפחתי משלהם, יוכלו לעשות זאת מבלי לחשוש. חשוב מאוד לא להפוך את ילדיכם למרגלים אחרי בן הזוג השני, ולשדר להם את המסר שהגירושין הם מההורה השני ולא מהם. ילדים לא צריכים לנקוט עמדה ולקחת צד של אחד ההורים. כמו כן, במקרה שניכרת מצוקה של הילדים, מומלץ מאוד לפנות לגורמים טיפוליים כגון פסיכולוג או עובדת סוציאלית, על מנת לקבל יעוץ.
הליך גירושין, יכול להיות ארוך ומייגע ברב המקרים. היות וכך, קרו מקרים מעולם, בהם, בתוך תקופת הליכי הגירושין נפטר אחד מבני הזוג בטרם עת וכך ירש את רכושו בן זוגו שקודם ביקש להתגרש ממנו. כאן המקום לציין כי לפי חוק, כל עוד אתם נשואים, בן/בת הזוג ירש, מחצית מכל רכושכם. אלא שמקרה מעין זה ניתן לסכל באמצעות הכנת צוואה מבעוד מועד. לפיכך, במקרה כזה, מומלץ מאוד לערוך צוואה בה תקבעו למי תרצו להוריש את רכושכם, לכל מקרה שלא יבוא.
קיימים מקרים בהם, קיים חשד למשל, להברחת נכסים או לבגידה של אחד הצדדים. במקרים מעין אלו כדאי ואולי אף רצוי להעסיק חוקר פרטי, אשר יעזור באיסופו של מידע מסוג זה (צילומים, הקלטות וכדומה). חשוב לציין כי, לא בכל הליך גירושין יש צורך בהוצאת כספים מיותרים על חוקר פרטי, אולם, יחד עם זאת ישנם מקרים בהם חוקר פרטי מקצועי, יגלה את דבר קיומו של מידע שלא ידעתם עליו או יביא ראיות שיעזרו בניהול "אידיאלי" של הליכי הגירושין שלכם ולעיתים אף יכריעו את התיק. במידה והחלטתם לשכור שירותיו של חוקר פרטי, חשוב לא פחות כי, לפני שתחליטו לשכור את שירותיו, תתרשמו ממידת רצינותו ונכונותו להשקיע בתיק ואף הקפידו לקבל עליו המלצות, מאנשים שלהם נתן בעבר שירות.
ברוב רובם של המקרים, הליכי גירושין, גורמים לצדדים לעבור ולהתמודד עם משבר, אשר לעיתים אף משפיע על התפקוד היומיומי. לכן, כל תמיכה מכל סוג שלא תהיה יכולה לעזור, להתמודד עם המשבר על הצד הטוב ביותר ואף לעזור לצדדים לצאת מהמשבר ולהתחיל את חייהם החדשים, בכוחות מחוזקים ומחודשים.
לסיכום, הליכי גירושין יכולים להיות קשים, כואבים, מעייפים, מאכזבים, מעיקים ועוד! תמיד חשוב לשמור על קור רוח ולפעול מהראש ולא מהלב. אל תנסו לנהל את המערכה בכוחות עצמכם על מנת לחסוך בכסף ועלויות שכר טרחת עורכי דין, שכן ללא עזרתו של עורך דין לענייני דיני משפחה וגירושין העומד לצידכם, סיכוייכם לזכות בתיק ולמצות את זכויותיכם קטנים בהרבה. חשוב לזכור! בסופו של דבר שכירת עורך דין יכולה לחסוך לכם כסף ועוגמת נפש רבה ולעזור לכם לעצב את חייכם וחיי ילדיכם בעתיד בצורה הטובה ביותר.