צוואות וירושות מהוות רכיב אינטרגלי מתוך קשת הנושאים לה מספק מענה תחום דיני הירושה. התחום עוסק בסוגיות חשובות כמו כתיבת ועריכת צוואה, חלוקת ירושה, מיסוי לאחר ביצוע החלוקה, הגשת התנגדויות לקיום הצוואה, ניהול עזבונו של המנוח ועוד.
תחום הצוואות והירושות עשוי להיות מאוד רגיש וסוער היות והגורם המרכזי סביבו חלה כל ההתעסקות בעיזבון – איננו עוד בין החיים ולכן פרט לכתבים שהותיר אחריו (במידה ואכן ניסח צוואה לפני מותו) – לא ניתן לברר עמו למה התכוון בדיוק ומהם רצונותיו.
מאחר שהצוואה בכל זאת אמורה לבטא את רצונותיו האחרונים של המנוח, חוק דיני הירושה רואה בכך חשיבות עצומה ומנסה לכבדם. יחד עם זאת, קונפליקטים על רקע חלוקת הרכוש, תקינות הצוואה והחלטותיו של המנוח הם אינם נדירים ועלולים גם להיגרר לבית המשפט. קיימים מקרים בהם בית המשפט מחליט לפסול את הצוואה ולחלק את העיזבון לפי חוק דיני הירושה, אם כי בית המשפט נוהג בכך בזהירות הראויה.
ישנם סעיפים ספציפיים בחוק שעלולים לעורר מחלוקת בקרב יורשיו של המנוח. למשל, במידה והמנוח התגורר עם בן/ בת זוג במשך שלוש שנים אך לא הותיר אחריו ילדים – הדירה בה התגוררו תעבור לרשותו של בן/בת הזוג גם אם למנוח ישנם אחים, או למשל, בן/ בת הזוג זכאי לקבל בירושה את כל תכולת הבית לרבות הרכב ואילו אם ישנם הורים או ילדים – בן/ בת הזוג יקבלו חצי מהתכולה ושארית המשפחה תצטרך לחלק ביניהם את החצי השני. לא קשה לתאר כיצד הסעיפים הללו עלולים לעורר מחלוקת על רקע כלכלי בין שארית משפחתו של המנוח.
לעתים הקושי עולה לא בשלב של חלוקת הירושה אלא דווקא בשלב המימוש. למי פונים כדי לממשה? כיצד מתמודדים עם נושא המיסוי? האם ירושת נכס נחשב כפעולת מס החייבת בתשלום? האם ירושת נכסי הון נחשבת כפעולת מס הכרוכה בעלות?
כדי להתמודד עם כל השאלות הללו ובייחוד אם עולה קונפליקט לגבי חלוקת הירושה ו/או יש חשד לאי תקינותה, מומלץ להתייעץ באופן דיסקרטי עם עו"ד לענייני ירושות וצוואות ערן עזרא, שישמח לייעץ לכם בכל שאלה ופנייה: 052-5070050